1897'de Theodor Herzl başkanlığında toplanan I. siyonist kongre, Yahudi deosporasının bir devlet kurma hayalinin ilk önemli adımıdır. Bu kongreden sonra Yahudiler devletlerini kurma hayallerini gerçekleştirmek amacı ile, vaadedilen topraklar olan Kudüs'ü ele geçirmek için harekete geçmişlerdir.
 
Yahudilerin, Filistin'e yönelik yerleşme, yurt ve bağımsız ülke kurma girişimleri,Temmuz 1882'de resmen başlamıştır. Önceleri Batılı Yahudi zenginlerin Filistin'den para ile Yahudiler için Osmanlı’dan toprak satın alma girişimleri ile başlayan bu operasyonlar, Siyonizmin lideri Theodor Herzl'in 1896-1902 yılları arası tam beş defa İstanbul'u ziyaret ederek amacına ulaşmak için yaptığı girişimlerle yeni bir boyut kazanmıştır.

Yahudi taleplerinin esası şuydu: Filistinde Hükümetin göstereceği bir yerde Musevi köyleri kurulacak, hükümet arzu ederse bu köylerde İslam haneleri de kurulacak. Yahudiler de Hükümete Düyun-u Umumiye'de kolaylık sağlayacak.

Tüm bu isteklere ve yardım teklifini sert bir dille reddeden Abdulhamid, Yahudiler hakkında daha o günden şu cümleleri sarfetmiştir:

"Yahudilerin Avrupa'daki nüfus ve kudretleri doğudakinden çok fazladır. Herhalde, Sami unsurların fazlasını başlarından atabilmek üzere birçok Avrupa hükümetlerinin filistine yapılacak bir Yahudi muhaceretini hoş görecekleri muhakkaktır.
Fakat bizim memlekette esasen kafi miktarda Yahudi mevcuttur. Onun için eğer Filistinde Müslüman-Arap unsurunun üstünlüğünü idame etmek istiyorsak, Yahudi iskanı fikrinden vazgeçmeliyiz. Öyle bir iskan bizim için dindaşlarımızın idam hükmünü kabul etmek demektir. Çünkü, Yahudi ırkının ırkını az zamanda memlekete tamamiyle hakim olacağı muhakkaktır.
Siyonistlerin reisi Herzl kendi delilleriyle hiçbir zaman beni iknaya muvaffak olamıyacaktır...
...Herzl dindaşları için arazi istiyor. Galiba artık zekaları kendilerine kafi gelmiyor! Fakat siyonistlerin maksatları Filistin'de yalnız ziraatle meşgul olmak değildir. Krallık kurmak, devletlerini temsil edecek elçiler göndermek ve saire de istiyorlar. Ben bütün bu milli ihtiras projelerine vakıfım. Herhalde Siyonist efendiler, benim günün birinde böyle bir teşebbüse yanaşabileceğimi zannetmekle büyük bir safderunluk göstermiş oluyorlar...
...Yahudilerin Filistin hakkındaki parlak projelerinin düşmanıyım"
Abdulhamit Han, saltanatının sonuna kadar Yahudilerin toprak isteklerine direnmiştir.

Fazilet takvimi

   
© incemeseleler.com