Son dönemlerde İslami kıssa ve hadiseleri, Allah dostlarının ve sahabelerin hayatlarını, peygamberlerin ayetlere konu olan Hak mücadelelerini anlatan, çocuklar için uyarlanmış çizgi filmler çok yaygın durumda.

Özellikle çocuklarının manevi yönlerini düşünen ebeveynler çocuklarının bu çizgi filmler ile vakit geçirmesini istiyor. Bu güzel bir şey ancak çizgi filmlerde İslami değerlere ters düşen bazı ayrıntılar var ve bu ayrıntılar düşünüldüğü zaman teferruat olmaktan çıkıyor ve hayati bir mesele haline geliyor.



Peygamberlerin resmedilmesi
Bunlardan bir tanesi peygamberlerin resmedilmesidir. Mesela İbrahim (Aleyhisselam) ın Nemrut ile mücadelesinin anlatıldığı bir çizgi filmde İbrahim (Aleyhisselam) ne olduğu belli olmayan bir karakter ile canlandırılmıştır.

Yani aslında Peygamber Efendimiz’in resmedilmesi ne kadar vahim ise diğer peygamberleri’nde resmedilmesi o kadar vahimdir. Çocuğun izlediği çizgi filmden aklına yerleşen ‘İbrahim peygamber sureti’ İbrahim (Aleyhisselam) ın her anılışında beyninde canlanacak ve bu öyle kalacaktır.

Sarık sarma şekli
Bir başka yanlışlık; sahabe ve evliya karakterlerinin başlarına sardığı sarıktadır. Sarık peygamberimizin ümmetine tavsiye ettiği sünnetlerindendir. Ancak sarığın sarılma şekli çizgi filmlerde olduğu gibi değildir.
Bir hadisi şerifte:
“Sarık giymeye devam ediniz. Çünkü o gerçekten meleklerin alametidir. Ve onun (bir kısmını) arkanızdan sarkıtınız.”(Kenzül-Ummal, c: 15-S: 308)
Ancak arkadan sarkan kısım çizgi filmde olduğu gibi 1–2 metre değil ancak bir karış kadardır.

Nafi’in İbni Ömer’den rivayet ettiği bir hadis-i şerifde ise şöyle buyrulmuştur:
“İbni Ömer (Radıyallahu Anh) dedi ki: Hazreti Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)  kirbasdan yapılmış bir sarığı Abdurrahman bin Avf in başına giydirdi ve onu arka tarafından dört parmak miktarı sarkıttı. Sonra (Abdurrahman bin Avf’a): “İşte bu şekilde sarık giy” buyurdular.

Sarığın şekli de tam bir cahillik örneğidir. Çünkü arkadan bırakılan kısım sağ veya sol omuzdan öne atılmaz.
Tirmizî’nin sahih bir senetle rivayet ettiği bir hadis-i şerifde (şöyle buyrulmuştur):
“İbni Ömer (Radıyallahu Anh) sarığını(nın) uçlarını iki omuzları arasından sarkıtırdı.”(Tac, C.l, s. 169)

Tesettür ve Kadınlar
Çizgi filmlerde dikkati çeken diğer bir husus kadınların örtünme şeklidir. İslamın eksiksiz yaşandığı devirlerin anlatıldığı çizgi filmlerde yansıtılan örtünme şekli tam bir hezeyan ve bilinçli yapılan bir çarpıtmadır.
Peygamber Efendimiz hanımı ile giderken yanından geçtiği sahabelere peygamber olduğu halde bir yanlış anlamaya sebebiyet vermemek (ümmetine örnek olsun) için ”bu hanımım Safiyye’dir.” Demiştir. Anlaşılıyor ki, Safiye annemiz yanından geçenlerin bile baktığında tanıyamayacakları bir tesettür içerisindeydi.
Sahabe dönemini anlatan çizgi filmlerde ise çok basit ve bayağı bir kapanma şekli vardır. Çizgi filmi izleyen çocuklarımız istese de istemese de saf ve temiz beyinleri bu görüntüleri kayıt ediyor ve bilinçaltına böyle yerleşiyor.

Yanlış anlatımlar
Arapların yaptığı anlaşılan ve Türkçeleştirilerek izlenime sunulan bir çizgi filmde Hazreti Ömer’in hayatı ele alınıyor. Yüzü her ne kadar gizlenmiş olsa da Hazreti Ömer’i orta halli, zayıf bir insan şeklinde görüyoruz. Hâlbuki Hazreti Ömer çok vakarlı ve heybetli bir insandı.

Bu gibi bazı çarpıtmalar ve eksiklikler ne yazık ki çizgi filmler de var ve bu çizgi filmler İslami kesim tarafından hayli rağbet görüyor.

Siz seçici olun ve eğitim yaşındaki çocuğunuza ”İslami” de olsa her çizgi filmi seyrettirmeyin.

Dediğimiz gibi bu gibi çizgi filmler, bilinçaltına yerleştirdiği küçük şifreler ile ileriye yönelik büyük tahribatlar meydana getirebilmektedir.
Siz, çocuklarınıza okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışın. İslamı, peygamberlerini ve dinlerini okuyarak öğrensinler. Araştırarak öğrensinler. Bir hocanın dizinin dibinde eğitim alarak öğrensinler.

Alıntıdır.

   
© incemeseleler.com